Naturescenes producties
Beleef de natuur op een unieke manier 

Mijn natuurfilms

Uiteindelijk heeft ruim 6 jaar lang hard werken twee te gekke natuurfilms opgeleverd. Deze worden regelmatig in Friesland vertoond op verschillende locaties. Ontdek hier de bijzondere verhaallijnen achter deze unieke natuurfilms.

1. Film: Licht en Leven 

De natuurfilm ‘Licht en Leven’ laat je meekijken in de geheime wereld van het Beekdal van het Koningsdiep. Vier seizoenen lang van lente tot lente in 45 minuten staan we oog in oog met de unieke bewoners van dit gebied. We kijken mee in het leven van de das, een mysterieus dier dat vooral  's nachts leeft en 's avonds pas naar buiten komt. Ook volgen we de gedaanteverwisseling van het kikkervisje. Van eitje tot volwaardige kikker is een flinke reis, en moeten ze zich goed voor bereiden om zo snel mogelijk het water uit te kunnen. Ze zijn namelijk voedsel voor alles wat groter is dan zij.

De zon, de natuur en het klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze schakels maken leven mogelijk. De natuur zit vol bijzondere processen die belangrijk zijn om de kringloop van het leven rond te houden. Niets in de natuur gaat verloren, en alles wordt hergebruikt. Na de dood van een boom of een dier wordt deze helemaal afgebroken en komen er weer nieuwe voedingstoffen uit, die weer goed zijn voor de vruchtbaarheid van de bosbodem. Deze film laat je kennis maken met het ongeziene. Maar vooral de kijker een unieke natuurervaring mee te geven. 

Een leuk momentje achter de schermen 

Een van de leukste momenten was in het voorjaar met de opnames van de bruine kikker. Toen had een klein padje zich vast geklemd aan mijn onderwatercamera en wou toen niet meer loslaten. Ook toen ik de camera uit het water pakte bleef de pad er aan hangen. Dat leverde wel een leuke foto op.

2. Film: Leven in het Veen

Leven in het Veen verteld het unieke verhaal over de laagveengebieden in het Hart van Friesland. Gelegen tussen Drachten, Leeuwarden en Heerenveen. In een reis door de tijd beleven we het ontstaan van deze gebieden, en hoe ze zijn gevormd tot rijkbloeiende laagveengebieden. Daarbij speelt de veencultuur een uiterst belangrijke rol. Ruim een eeuw werd er hard gewerkt om turf te winnen. De turfwerkers leefden in zware omstandigheden, waarna uiteindelijk de mensen vertrokken. Nu zijn het rijkbloeiende veengebieden, met een hoge natuurwaarde. 

Nu is het een thuis voor veel bijzondere moeras en watervogels. En een toevluchtsoord voor talloze reizigers. En er zijn dieren teruggekeerd die lange tijd uit Nederland waren verdwenen. Zoals de otter en de zeearend. De gebieden zijn continu in beweging en veranderen jaar na jaar. Zo krijgt het water op veel stukken weer vrij spel en vormen er meren. In de dichte moerasbossen vindt steeds meer verlanding plaats. En daar komen ook weer andere dieren op af. De Alde Feanen heeft naast de status als Nationaal Park ook de status als Natura2000 gebied en wordt dus goed beschermd. De film duurt 50 minuten en wordt verteld door Geartsje de Vries.

Bij het maken van deze film werkte ik allang niet meer alleen. Vrienden, familie, kennissen en andere belangstellenden steken samen met mij, ziel en zaligheid in dit fantastische project. Maar de meeste hulp krijg ik toch altijd van, de enthousiaste leden van openluchtmuseum It Damshûs in Nijbeets. Dit openluchtmuseum neemt je mee terug naar de tijd van de Veenontginning. Alles is helemaal opgebouwd zoals het er in die tijd heeft uitgezien, zodat je er zelf weer even helemaal bij bent.  Breng ook een bezoekje aan dit bijzondere openluchtmuseum zal ik zeggen. http://damshus.nl/body.php?page=2 

Kaart