Jordan van der Maas 
Beleeft de natuur op een unieke manier 

Natuurrijk Nederland in de maak.

Nederland is rijk aan natuur. Alleen zijn we de waarde en het belang daarvan vergeten. Hoe werkt onze natuur eigenlijk. Wat zijn de kansen en de bedreigingen. En hoe kunnen we de natuur beter begrijpen en respecteren, om het daarna beter te kunnen beschermen. In de drieluik Natuurrijk Nederland komen we daar opnieuw achter.

In deze drieluik wordt de waarde en het belang van natuur in eigenland in drie filmverhalen verteld vanuit drie verschillende perspectieven.

1. Leven op een oer landschap.

De eerste wordt verteld vanuit het landschap zelf. Hoe de natuur werkt en hoe we het beter kunnen beschermen. Hier duiken we ook een stukje geschiedenis in om te laten zien hoe ons land is opgebouwd en hoe belangrijk de rol van de ijstijden is geweest voor de opbouw van onze bodem. Want de bodem is de basis van ons land en al onze natuurgebieden. Elke bodemsoort is bepalend voor welke planten en dieren erop leven. Ver van de drukke wegen en de grote steden zijn er nog enkele natuurgebieden over gebleven, waar alles volledig aan de elementen is overgeleverd, zoals het al duizenden jaren ging. Van oorsprong overblijfselen uit de laatste ijstijden. 

2. Het geheime leven van de das.

Het tweede deel wordt een unieke inzage in het geheime leven van de das. Met deze film nemen we dus een kijkje in het leven van een specifieke diersoort die op z’n eigen bijzondere wijze een belangrijke relatie heeft met z’n leefomgeving. Dankzij de bijzondere leefwijze van de das geven ze op een bijzondere manier terug aan de natuur. Om de das op deze manier te herintroduceren wordt de negatieve kijk op dit dier veranderd. Het leven van de das is een avontuur op-zich en heel erg leerzaam voor ons allemaal. Dat verdiend zeker een speciale film. Dassen hebben een hechte familie band en leven samen in een grote dassenburcht. Gedurende het voorjaar moet moeder das haar kleintjes een goede start in het leven geven. Maar nooit alleen, want dassen zijn zorgzame dieren.


3. De kleinste onder ons.  

Wij kennen Nederland als wijds en plat, en kunnen dat zelf ruim overzien. Maar de laatste film wordt gedraaid vanuit een heel bijzonder perspectief. Namelijk het perspectief van de aller kleinste dieren in Nederland. Op deze manier zullen wij onze eigen omgeving beleven vanuit het perspectief van kikkers, insecten, slakken en spinnen. Zowel boven als onder de grond. Want ook zei vertellen een bijzonder verhaal over hun bijzondere relatie binnen de kringloop van het leven. Het is een heel ander leven dan wij kennen en zijn ze onmisbaar voor de welvaart van een rijkbloeiend natuurgebied. 

Al met al zullen we bij het beleven van deze films de natuur opnieuw leren begrijpen en respecteren. We zullen inzien dat natuur in eigen land net zo belangrijk is als elders in verre oorden. Alleen hier speelt het zich allemaal af in het klein. Maar ook het kleine is net zo belangrijk als het grote, en in samenhang met elkaar vormt dat een geheel. Dat maakt de natuur sterk maar ook kwetsbaar als de mens soorten wegneemt. Doordat we de natuur beter leren begrijpen worden er hopelijke in de toekomst ook bewustere keuzes gemaakt in het voordeel van de natuur.

Verloop van het proces.

Er zijn inmiddels al flinke stappen gemaakt en heel wat bijzondere natuurbeelden verzameld voor de productie van Natuurrijk Nederland. Ik verwacht sowieso nog tot najaar 2022 bezig te zijn met het maken van de gehele drieluik. Om een hoop stress en ergernis te besparen zal dit project verder geen deadline hebben. Als het zover is zal ik vanzelf met een releasedatum komen. Tot die tijd houd ik u vooral op de hoogte van de voortgang van deze productie. 

Kaart