Naturescenes producties
Beleef de natuur op een unieke manier 

Film: Licht en leven 

Beleef  deze unieke film

De natuurfilm ‘Licht en Leven’ laat je meekijken in de geheime wereld van het beekdal van het Koningsdiep. Vier seizoenen lang van lente tot lente in 45 minuten, staan we oog in oog met de unieke bewoners van dit gebied. We kijken mee in het leven van de das, een mysterieus dier dat vooral          's nachts leeft en 's avonds pas naar buiten komt. De jonge dassen moeten veel leren over hoe ze zichzelf moeten redden in de vrije natuur. De moeder bereid ze goed voor, en leert ze wat ze moeten eten en waar ze dat moeten vinden. Dassen zijn echte familiedieren. Hun sociale leven is belangrijk voor hun voortbestaan. Ook volgen we de gedaanteverwisseling van het kikkervisje. Van eitje tot volwaardige kikker is een flinke reis, en moeten ze zich goed voor bereiden om zo snel mogelijk het water uit te kunnen. Ze zijn namelijk voedsel voor alles wat groter is dan zij. In het voorjaar leggen de bruine kikkers hun eitjes in het water. Daarna moeten de jonge kikkervisjes zichzelf zien te redden.  

De zon, de natuur en het klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze schakels maken leven mogelijk. De natuur zit vol bijzondere processen die belangrijk zijn om de kringloop van het leven rond te houden. Niets in de natuur gaat verloren, en alles wordt hergebruikt. Na de dood van een boom of een dier wordt deze helemaal afgebroken en komen er weer nieuwe voedingstoffen uit, die weer goed zijn voor de vruchtbaarheid van de bosbodem. Deze film laat je kennis maken met het ongeziene. Maar vooral de kijker een unieke natuurervaring mee te geven. 


Achter de schermen

Tijdens de opname-periode heb ik veel leuke dingen beleefd. Het filmen van dassen, kikkers, ijsvogels en reeën vraagt heel veel geduld en ongelofelijk veel tijd. Om de dieren goed in beeld te kunnen krijgen moet je lang posten en dagen achterelkaar observeren. Ook moet er goed rekening worden gehouden met de natuurlijke leefomgeving. Deze mag door het filmen natuurlijk niet worden verstoord. Met name het filmen van de dassen heeft mij in totaal wel 3 maanden gekost. Iedere avond met zonsondergang het bos in met de hoop mooie opnames te kunnen maken. 

Een leuk momentje 

Eén van de leukste momenten was in het voorjaar met de opnames van de bruine kikker. Toen had een klein padje zich vast geklemd aan mijn onderwatercamera en wou toen niet meer loslaten. Ook toen ik de camera uit het water pakte bleef de pad er aan hangen. Dat leverde wel een leuke foto op. 

Waar ik nog vaak aan terug denk zijn de reekalfjes. Weken lang hield ik een drachtige reegeit in de gaten die het voor mij erg spannend maakte. Wanneer zullen de jonge reekalfjes worden geboren? Het moment kwam steeds dichterbij. De aanstaande moeder bleef steeds maar in de buurt van het zelfde bos, en ja hoor. Op 11 mei 2015 was het eindelijk zo ver. In een bos aan de oever van het koningsdiep is een tweeling geboren.  Dat mij niet verbaasde. Want ze was zo dik dat het er wel twee moesten zijn. 

Spannende belevenissen 

Om je doel te bereiken moet je tot het uiterste gaan. Er zijn hier en daar opnames geweest, die best gevaarlijk en risicovol zijn. Ik wou ook graag een storm in de film. Dit deed ik samen met Niels de Bruin een oude schoolvriend van mij. Hij is enorm gefascineerd door het weer, en kon mij daarover een hoop vertellen.  Dat ging goed samen. Behalve camera's, statieven en bliksem. Dat is geen verantwoorde combinatie. De techniek trekt bliksem aan. We wisten natuurlijk wel dat we niet in een open veldje moesten staan als het onweert. We wilden toch de opnames maken in de weilanden. Daarvoor hadden we camera's die onbemand konden filmen. Met de andere camera's zaten we verstopt in de bosrand, laag bij de grond. We hebben een paar keer gehad dat de bui vlak over ons heen trok, toen ging het ook helemaal los. Uiteindelijk konden we niets meer opnemen door de stromende regen, en op een aantal plaatsen begon de bliksem in te slaan. Uiteindelijk zijn we gaan schuilen bij een oude boerderij. En kwamen we uiteindelijk toch weer thuis met de beelden die we zo graag wilde hebben. 

 


                                                                                                                                                     

Kaart