Jordan  van der Maas 
Beleeft de natuur op een unieke manier 

Film: Lichten en Leven

De natuurfilm ‘Licht en Leven’ laat je meekijken in de geheime wereld van het Beekdal van het Koningsdiep. Vier seizoenen lang van lente tot lente in 45 minuten staan we oog in oog met de unieke bewoners van dit gebied. We kijken mee in het leven van de das, een mysterieus dier dat vooral  's nachts leeft en 's avonds pas naar buiten komt. Ook volgen we de gedaanteverwisseling van het kikkervisje. Van eitje tot volwaardige kikker is een flinke reis, en moeten ze zich goed voor bereiden om zo snel mogelijk het water uit te kunnen. Ze zijn namelijk voedsel voor alles wat groter is dan zij.

De zon, de natuur en het klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze schakels maken leven mogelijk. De natuur zit vol bijzondere processen die belangrijk zijn om de kringloop van het leven rond te houden. Niets in de natuur gaat verloren, en alles wordt hergebruikt. Na de dood van een boom of een dier wordt deze helemaal afgebroken en komen er weer nieuwe voedingstoffen uit, die weer goed zijn voor de vruchtbaarheid van de bosbodem. Deze film laat je kennis maken met het ongeziene. Maar vooral de kijker een unieke natuurervaring mee te geven. 

Een leuk momentje achter de schermen 

Een van de leukste momenten was in het voorjaar met de opnames van de bruine kikker. Toen had een klein padje zich vast geklemd aan mijn onderwatercamera en wou toen niet meer loslaten. Ook toen ik de camera uit het water pakte bleef de pad er aan hangen. Dat leverde wel een leuke foto op.


Kaart