Naturescenes producties
Beleef de natuur op een unieke manier 

Leven in het veen

Een aangrijpend levensverhaal 

Natuurfilm: Leven in het Veen. Drie jaar na de eerste film 'Licht en Leven' beloven wij weer een nieuwe indrukwekkende ervaring vol verwondering, spanning en verbazing. Want wat is ons land toch mooi. En voor ons is dit weer de kans om ons prachtige land en haar schoonheid op de kaart te zetten. Maar met name de provincie Friesland waar deze film volop is opgenomen. Leven in het Veen vertelt het bijzondere verhaal over de vorming van de laagveengebieden in het Hart van Friesland. Gelegen tussen Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. 

Een reis door de tijd

Deze unieke laagveengebieden hebben een bijzondere cultuurhistorische achtergrond, en hebben een hoge natuurwaarde gekregen, sinds het vertrek van de mensen die hier keihard hebben gewerkt om turf te winnen. De film begint in het verleden, toen deze gebieden werden gevormd door zware arbeid en een strijd tussen arm en rijk. Op naar de tijd van nu. Hoe deze gebieden zijn gevormd tot rijkbloeiende veengebieden. De natuur regeert weer opnieuw over deze gebieden en zijn volledig blootgesteld aan de veranderingen en de invloed van de elementen die hier gelden. Het gebied is continu in beweging en verandert jaar na jaar. In de film kijken we dus ook in de toekomst naar hoe deze gebieden zich verder zullen ontwikkelen. 

Het verhaal van de zwaan 

Leven in het veen. Leven in een wereld waarin je jezelf moet bewijzen en moet strijden om te overleven. Net als de mensen die hier vroeger leefden en een bijzonder maar ook aangrijpend levensverhaal achter lieten. Een levensverhaal dat op vele manieren verteld kan worden. Maar toch het allerbeste wordt verteld vanuit de dieren die hier nu leven, en op hun beurt dezelfde strijd voeren. Zoals de zwaan die na het vertrek van de mens, hier zijn plekje heeft gevonden. De zwanen-man heeft een belangrijke taak en een hoop verantwoordelijkheid. Hij moet zijn territorium verdedigen en zijn vrouw en zijn kroost kunnen beschermen tegen vijanden. Maar dat doet een zwaan allemaal met liefde. Want als twee zwanen elkaar hebben gevonden blijven ze elkaar hun hele leven trouw. Tot de dood hen scheidt. En als het moet zal een zwaan ervoor vechten tot het bittere einde. Dat is waar de zwaan voor staat in deze film. Hij voert de zelfde strijd als de mensen hier vroeger. En zo wordt het verhaal in de film vanuit het oog van dieren verteld.      

 Natuurschatten en waarden

Ruim een eeuw werd er hard gewerkt in deze gebieden en is de mens uiteindelijk vertrokken. Nu zijn het rijkbloeiende veengebieden, met een hoge natuurwaarde. Het is het thuis voor veel bijzondere moeras en watervogels. En een toevluchtsoord voor talloze reizigers. En er zijn dieren teruggekeerd die lange tijd uit Nederland waren verdwenen. Zoals de otter en de zeearend. De gebieden zijn continu in beweging en veranderen jaar na jaar. Zo krijgt het water op veel stukken weer vrij spel en vormen er meren. In de dichte moerasbossen vindt steeds meer verlanding plaats. En daar komen ook weer andere dieren op af. De Alde Feanen heeft naast de status als Nationaal Park ook de status als Natura2000 gebied en wordt dus goed beschermd.  

Maar nog altijd spelen mensen een belangrijke rol in deze gebieden. Nationaal Park De Alde Feanen is ook bekend onder de watersportliefhebbers en daarmee een druk bezocht recreatie gebied. In de Laagveengebieden groeit enorm veel riet. En dat wordt elke winter gemaaid door de rietsnijders, die het riet oogsten om te gebruiken als dakriet. En in veengebied De Deelen wordt nog steeds turf gewonnen. Maar dan om te gebruiken als potgrond.  Zonder invloed van de mens waren deze prachtige natuurgebieden nooit geweest zoals ze nu zijn. Iedereen heeft er wat aan. Mens en natuur werken en leven hier samen. En zo bewaren deze gebieden hun unieke identiteit. En dat moet door iedereen worden gezien. Alle reden dus om er een mooie film over te maken. 

It Damshûs Nij Beets

Bij het maken van deze film werk ik allang niet meer alleen. Vrienden, familie, kennissen en andere belangstellenden steken samen met mij, ziel en zaligheid in dit fantastische project. Maar de meeste hulp krijg ik toch altijd van, de enthousiaste leden van openluchtmuseum It Damshûs in Nijbeets. Dit openluchtmuseum neemt je mee terug naar de tijd van de Veenontginning. Alles is helemaal opgebouwd zoals het er in die tijd heeft uitgezien, zodat je er zelf weer even helemaal bij bent. Ze helpen mij enorm met informatie, tekst en oude foto's. Ik leer er ook weer ontzettend veel van en helpen ze mij ook met de filmtekst. Het terrein is ook meteen een geweldig filmdecor waar een hoop opnames die voor 'Leven in het Veen' worden gemaakt. Breng ook een bezoekje aan dit bijzondere openluchtmuseum zal ik zeggen. http://damshus.nl/body.php?page=2 

   

 

 

 

 

 

 

Kaart