Jordan van der Maas 
Beleeft de natuur op een unieke manier 

Waar het allemaal begon.

Al van kleins af aan creëerde ik een grote passie voor de natuur. Allemaal te danken aan mijn familie, die mij op jonge leeftijd al mee namen naar het bos. Daar begon voor mij al het grote avontuur. Ik zag veel bijzondere dieren en leerde de ware schoonheid van onze Nederlandse natuur kennen. Maar het bleef nooit lang bij een persoonlijke ervaring. Ik voelde dat ik daar meer mee moest doen. 

Geïnspireerd door de BBC en National Wild zou ik ook mijn eigen natuurfilms gaan maken. Allemaal om andere mensen mee te nemen in mijn belevenissen en te laten zien hoe mooi en bijzonder de natuur in eigen land kan zijn als je ervoor open staat. Maar de weg ernaartoe was niet makkelijk. Vanaf dat moment stond ik voor de grote uitdaging om alles wat ik zag op film vast te leggen. Het ging met vallen en opstaan. Maar aan motivatie geen gebrek. Al snel kwam ik er achter dat alles mogelijk is door veel geduld te hebben en te blijven geloven in je passie. Zo vond ik mijn eigen stijl en kwam de rest langzamerhand vanzelf.

Na bijna drie jaar hobbyen kwam eind 2016 mijn eerste film uit. Licht en Leven. Deze werd met veel enthousiasme ontvangen door het publiek. De film heeft zelfs gedraaid in een echte bioscoop. Dat gaf mij nog veel meer energie en begon ik aan een tweede natuurfilm. In november 2019 kwam mijn tweede film uit. Leven in het Veen. Maar al voordat mijn tweede film uit kwam wist ik het al. Na mijn tweede, zal een derde komen, en daarna een vierde. Kortom; dit is iets wat ik voor de rest van mijn leven zal blijven doen. 

Natuur kun je niet regisseren.

In de afgelopen jaren heb ik al heel wat bijzondere dieren gefilmd. Zoals dassen, otters, reeën en ijsvogels. Om die dieren goed in beeld te kunnen krijgen moet je veel geduld hebben en goed vooruit kunnen plannen. Dat kost veel tijd en energie. Maar uiteindelijk wordt alle geduld beloond met de meest schitterende resultaten. En soms moet je ook gewoon blij zijn met de andere onverwachte momenten die je vastlegt. Het blijft ten slotte natuur wat je niet kan regisseren. 

Tijdens het filmen moet je dan ook overal op letten. Het is namelijk van groot belang dat je niets verstoord of vernield. Dus moet je zorgvuldig werken en vooral enorm veel respect hebben voor het gebied waar je filmt. De mooiste beelden krijg je als dieren zich niet bedreigd voelen en zich vrij voelen om natuurlijk gedrag te vertonen. Daarom is afstand houden erg belangrijk en zal je er altijd voor moeten zorgen dat je niet opvalt. Dieren zien, horen en ruiken vaak beter dan wij denken en merken je sneller op. De gouden truc is dan ook om de dieren die je filmt altijd net een stapje voor te zijn.

Vaak kom ik een aantal dagen na het filmen nog een keer terug om te kijken of alles netjes en onverstoord is achtergebleven. Daarna is het belangrijk om deze plek met rust te laten en niet meer terug te komen. Zodat alles hier ongestoord z'n gang kan gaan. Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid die je neemt bij het maken van een natuurfilm.  

Kaart