Jordan  van der Maas 
Beleeft de natuur op een unieke manier 

Over Naturescenes producties

 Al van kleins af aan creëerde ik een grote passie voor de natuur. Allemaal te danken aan mijn familie waarmee ik op jonge leeftijd al in aanraking kwam met de natuur. En sindsdien heeft deze  bevlogen passie mij nooit meer losgelaten.

Geïnspireerd door de BBC en De nieuwe wildernis wou ik ook mijn eigen natuurfilms gaan maken. Gebaseerd op mijn belevenissen in het veld. Ik maakte veel bijzondere dingen mee tijdens dagelijkse struin-tochten. Maar er waren weinig mensen die mij begrepen. Daarom had ik besloten om het allemaal in beeld te gaan brengen, zodat ik het later kon presenteren. Maar de weg ernaartoe is niet altijd makkelijk geweest. Het ging met vallen en opstaan, en heb ik alles moeten leren van professionals. Maar het belangrijkste was de motivatie. Het begint toch altijd bij jezelf. Al snel kwam ik er achter dat alles mogelijk is door er eindeloos geduld voor te hebben en tot het uiterste te gaan. Gaande weg vond ik mijn eigen stijl en kwam de rest langzamerhand vanzelf.

Maar ik ben nooit uitgeleerd en dat vind ik juist het aller leukste aan mijn passie. Geen dag is het zelfde en ik ben altijd weer bezig met iets nieuws. De mogelijkheden zijn eindeloos zolang je er maar voor open staat. Dat is mijn drive en hiermee wil ik altijd het hoogst mogelijke bereiken. 

Maar deze te gekke passie voer ik al lang niet meer in mijn eentje. In samenwerking met vrienden, familie en enthousiaste natuurliefhebbers creëren we de geweldigste ideeën en voeren die uit. Allemaal om de natuur een stem te geven en te zorgen voor een betere wereld. Door middel van te gekke producten en diensten te leveren.

Zorg dragen voor de dieren

In de afgelopen jaren heb ik al heel wat prachtige en bijzondere dieren gefilmd. Zoals dassen, zwanen, otters, kikkers, reeën en ijsvogels. Om de dieren goed in beeld te kunnen krijgen moet je lang posten en dagen achterelkaar observeren. Dat kost veel tijd en energie. Maar uiteindelijk wordt alle geduld beloond met de meest schitterende resultaten. Met name het filmen van de dassen heeft mij in totaal wel 3 maanden gekost.

Tijdens het filmen moet je overal op letten. Het is namelijk van groot belang dat je niets verstoord of vernield. Dus moet je zorgvuldig werken en vooral enorm veel respect hebben voor het gebied waar je filmt. De mooiste beelden krijg je ook altijd als dieren zich niet bedreigd voelen en vrij zijn om natuurlijk gedrag te vertonen. Daarom is afstand erg belangrijk. Vooral bij dieren die erg gevoelig zijn voor verstoring. Maar vooral ook geur en geluid zijn belangrijke dingen waar je op moet letten. 

Om er zeker van te zijn dat ik niks verstoorde kwam ik vaak een aantal dagen later nog een keer terug op de film locatie. Om te kijken of de dieren er nog waren, en of ze recente sporen achter hebben gelaten. Als dat zo was dan was het mij duidelijk. Er was niks aan de hand. Dan is het verder ook belangrijk om er verder niet meer te komen en alles z'n gangetje te laten gaan. 

Waar ik nog vaak aan terug denk zijn de reekalfjes. Weken lang hield ik een drachtige reegeit in de gaten die het voor mij erg spannend maakte. Wanneer zullen de jonge reekalfjes worden geboren? Het moment kwam steeds dichterbij. De aanstaande moeder bleef steeds maar in de buurt van het zelfde bos, en ja hoor.  In een bos aan de oever van het koningsdiep is een tweeling geboren.  Dat mij niet verbaasde. Want ze was zo dik dat het er wel twee moesten zijn. 

 

Kaart