jordan van der maas 

Films-documentaires-muziek-video's-media creatie

waar het allemaal begon.

Van kleins af aan ben ik al gek op de natuur en ging er altijd al graag op uit om de meest fantastische planten en dieren te ontdekken en een hoop bijzondere avonturen te beleven. Eerst droomde ik ervan om boswachter te worden; het liefst om de hele dag in de natuur te kunnen zijn en om onze kostbare natuur vooral beter te kunnen beschermen. Tegelijkertijd kreeg ik meer interesse in het maken van films en documentaires. Zo begon ik geïnspireerd door de prachtige documentaires van de “BBC” en “National Geographic” met het maken van eigen natuurfilms en documentaires over de natuur in de gebieden waar ik vaak kwam. Op deze manier ontdekte ik dat dit weleens een weg kon zijn om mijn doel te bereiken, namelijk, door te laten zien hoe mooi en bijzonder de natuur in eigen land is als je er oog voor krijgt.

licht en leven.                                                                             (september 2016)

Dat werd bevestigd na de release van mijn allereerste film “Licht en Leven”, die over het verborgen leven in het beekdal van het Koningsdiep gaat. Deze film werd vooral met veel enthousiasme bekeken door mensen uit de omgeving; de film heeft zelfs in een echte bioscoop gedraaid! Er kwamen veel positieve reacties vanuit het publiek, zoals: “ik had nooit geweten dat dat hier allemaal leeft” of “natuur in je eigen achtertuin is soms dichterbij dan je ooit zal verwachten”.

leven in het veen.                                                                            (november 2019)

Dat gaf mij zoveel energie dat ik daarna gelijk besloot om een tweede film te gaan maken met een nieuw onderwerp. De naam van de nieuwe film: “Leven in het Veen”: een film over de laagveengebieden in het hart van Friesland. Weer werd de film met veel enthousiasme bekeken en waren er lovende reacties. Door de Corona-pandemie kon de film helaas niet meer in filmhuizen en theaters draaien, dus besloot ik Omroep Friesland te benaderen, zodat de film op lokale televisie kan worden gezien. En dat lukte!

naturescenes producties opgericht.

Na het afronden van deze twee geweldige natuurfilms kwam ik erachter hoeveel ik al heb geleerd en wist ik eigenlijk al dat ik dit wil blijven doen. Het maken van mooie natuurfilms en documentaires is mijn passie en elke keer wordt ik weer opnieuw geïnspireerd. Het kost veel tijd en energie, maar uiteindelijk krijg ik er zeker weer een hoop energie voor terug. Wat de techniek betreft heb gaande weg al heel veel geleerd van professionele filmakers, die ik destijds heb leren kennen. Toch heb ik uiteindelijk nog voor een aansluitende opleiding gekozen en heb ik mijn eigen platform “Naturescenes producties” opgericht. Van hieruit ga ik verder met het maken van mooie producties om onze schitterende Nederlandse natuur op de kaart te zetten en iedereen ervan te overtuigen hoe belangrijk de natuur is, niet alleen voor de planten en dieren die er leven, maar ook voor onszelf; wat we eigenlijk zijn vergeten.

eigen muziek maken voor de films.

Tegenwoordig maak ik alle muziek voor mijn films en dergelijke media-uitingen zelf! Want naast mijn passie voor de natuur en het maken films, speelt muziek een belangrijke rol in mijn leven. En vond ik voor mijzelf de uitdaging om dit op een creatieve manier toe te passen in mijn werk. Maar uiteindelijk komt er meer! Want naast het maken van de soundtracks voor de films, laat ik deze tegenwoordig ook uitbrengen op speciale streaming-diensten als Spotify, Deezer, YouTube-Music en meer... En ook voor de toekomst ben ik van plan om naast het maken van filmmuziek meerdere muziekalbums en singles onder mijn naam uit te gaan brengen. En natuurlijk blijft de natuur daarbij een belangrijke inspiratiebron. 

ontwikkelingen voor de toekomst.

Voor de komende vier jaar zal ik weer bezig zijn met een nieuwe studie als beeldend kunstenaar bij Academie Minerva in Groningen. Hier zal ik mijn passie voor de natuur en mijn liefde voor film, muziek en fotografie meer in de creatieve en kunstzinnige breedte gaan ontwikkelen. En heb ik hierbij de mogelijkheid om nog veel meer van mijzelf te ontdekken, te experimenteren en nieuwe technieken te leren. Ik zal me helemaal gaan overgeven aan dit nieuwe avontuur en zal ik tegelijkertijd blijven werken aan nog meer nieuwe films en documentaires, die ik dit jaar al in productie wil laten gaan. Dus in ieder geval valt er weer genoeg te doen voor de komende jaren en heb ik daar enorm veel zij in!


Kaart