Jordan van der Maas 

Films-documentaires-video's-media creatie

waar het allemaal begon.

Van kleins af aan heeft mijn passie voor de natuur mijn leven bepaald. Mede te danken aan mijn familie, die mij op jonge leeftijd al inspireerde om de natuur in te gaan, en altijd je hart en passie te volgen. Toen ik op zelfstandige wijze de natuur begon te verkennen, begon ik me ook steeds meer te verdiepen, om uiteindelijk alles te willen leren over onze schitterende Nederlandse natuur. Ik was getuige van een hoop bijzondere waarnemingen, waar ik dan ook thuis en op school weer vol enthousiasme over vertelde. Maar ja, dan kon niet iedereen daar een voorstel bij hebben. En ik wou juist zo graag laten zien wat er allemaal in onze eigen Nederlandse natuur gebeurde. Dus besloot ik het allemaal vast te leggen, zodat het door iedereen kan worden gezien, en startte voor mij een groots avontuur. 

Met de opkomst van Netflix-series en YouTube-video's zou ook ik met de tijd mee gaan. Geïnspireerd door de BBC en National Geographic zou ik ook mijn eigen natuurfilms en video's gaan maken. Allemaal om andere mensen mee te nemen in mijn belevenissen, en te laten zien hoe mooi en bijzonder de natuur in eigen land kan zijn, als je ervoor open staat. Maar de weg ernaartoe was niet makkelijk. Vanaf dat moment stond ik voor de grote uitdaging om alles wat ik zag op film vast te leggen. Het ging met vallen en opstaan, maar aan motivatie geen gebrek. Al snel kwam ik er achter dat alles mogelijk is door veel geduld te hebben, en te blijven geloven in je passie. Zo vond ik mijn eigen stijl en kwam de rest langzamerhand vanzelf. Daarnaast keek ik veel naar werk van anderen om er op mijn eigen manier weer van te leren. Daarbij vond ik het toepassen van eigen creativiteit toch wel het aller belangrijkste, waar ik me dan ook altijd aan vast hield. En zo heb ik doormiddel van zelfstudie, en met behulp van professionals het vak natuurfilm maken aangeleerd. 


licht en leven                                    (september 2016)

Na bijna drie jaar hobbyen kwam eind 2016 mijn eerste film uit. Licht en Leven. Deze film laat je meekijken in de geheime wereld van het Beekdal van het Koningsdiep. Vier seizoenen lang, van lente tot lente in 45 minuten, staan we oog in oog met de unieke bewoners van dit bijzondere gebied. We kijken mee in het leven van de das, een mysterieus dier dat vooral 's nachts leeft, en 's avonds pas naar buiten komt. Ook volgen we de gedaanteverwisseling van het kikkervisje. Het leven van de bruine kikker is een grote uitdaging. Ze moeten zich namelijk goed voorbereiden, om zo snel mogelijk hun gedaanteverwisseling tot volwaardige kikker te volbrengen. Deze film laat je dus kennis maken met de pracht van onze ongeziene natuur, in de achtertuin van zuidoost Friesland. 


leven in het veen                                  (november 2019)

Toen mijn eerste film ''Licht en Leven'' uit kwam, was ik destijds nog maar 17 jaar, en was die periode een goed begin voor een groots en nieuw avontuur. De film heeft zelfs gedraaid in een echte bioscoop, en werd met veel enthousiasme bekeken door het publiek. Dat gaf mij nog veel meer energie om weer een nieuwe film te maken. Drie jaar later, in november 2019 kwam mijn tweede film uit. Leven in het Veen. Deze film verteld het unieke verhaal over de laagveengebieden in het Hart van Friesland. Gelegen tussen Drachten, Leeuwarden en Heerenveen. In een reis door de tijd, beleven we het ontstaan van deze gebieden, en hoe ze zijn gevormd tot rijkbloeiende laagveengebieden. Daarbij speelt de veencultuur een uiterst belangrijke rol, bij het ontstaan van deze bijzondere natuurgebieden. Ruim een eeuw werd er hard gewerkt om turf te winnen. De turfwerkers leefden in zware omstandigheden, waarna uiteindelijk de mensen vertrokken. Nu zijn het rijkbloeiende veengebieden met een hoge natuurwaarde. Nu is het een thuis voor veel bijzondere moeras en watervogels. 

Bijzondere samenwerkingen

Bij het maken van deze film werkte ik allang niet meer alleen. Vrienden, familie, kennissen en andere belangstellenden, staken samen met mij, ziel en zaligheid in dit fantastische project. Waaronder, de enthousiaste leden van openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets. Hier was alles volledig nagebouwd, zoals het er in de tijd van de vroegere veenontginning heeft uitgezien. Ze stelden hun terrein beschikbaar, voor het maken van historische opnames, met de vrijwilligers die het vak turf maken nog kende. Dit was voor mij ook de eerste keer dat ik met acteurs heb gewerkt, en heb ik daar zelf ook weer heel veel van geleerd. En uiteindelijk met al die ervaringen bij elkaar, keek ik uit naar een derde filmproject. Alleen zal deze weer anders worden dan de vorige twee. 

naturescenes producties opgericht

Met passie voor de natuur heb ik mijn eigen productiebedrijf Naturescenes producties opgericht. En, na zes jaar met volle enthousiasme werken aan mooie producties, ben ik het nog steeds niet zat. Ik haal zoveel energie uit mijn projecten, dat ik er sowieso niet mee ga stoppen. En dat wist ik eigenlijk al toen ik aan mijn tweede film begon. Na een tweede film, zal een derde komen, en na een derde, een vierde. Het is gewoon verslavend. Elke keer raak ik weer geïnspireerd door bepaalde onderwerpen, en zal ik hier mijn hele leven mee door willen gaan. En dat ga ik ook sowieso doen.

merkwaarden naturescenes producties 

Naturescenes producties is een gepassioneerd en neutraal productiebedrijf dat alleen of in samenwerking streeft naar een natuur-bewuste toekomst. Neutraal vanwege z’n politieke onafhankelijkheid en gepassioneerd vanwege de liefde voor onze Nederlandse natuur. Zo houdt Naturescenes producties zich aan de kernwaarde: het verlenen van producten en diensten voor het verstrekken van informatie, met als doel: laten zien hoe mooi en bijzonder de natuur in eigen land kan zijn, als je ervoor open staat. Daarnaast is Naturescenes producties volledig zelfstandig, omdat alle werkzaamheden binnen het bedrijf zoveel mogelijk op eigen kracht worden uitgevoerd. Zo werkt Naturescenes producties op een eigen manier mee aan een natuur-bewuste toekomst, met als pakkende slogan: echte natuurschatten worden pas gezien als je er oog voor krijgt.

samenwerking met thijs jansen

En als we alles zelf doen, dan doen we ook echt alles zelf. Want, bij Naturescenes producties, componeren en bewerken wij ook onze eigen filmmuziek. Dit doe ik in samenwerking met Thijs Jansen, een creatieve en muzikale natuurliefhebber. Een meester in improvisatie, en dat is precies wat we nodig hebben. Want de muziek, moet net zo puur zijn als de natuur zelf, en de scenes die worden gedraaid. Meer achtergrondinformatie over Thijs kunt u vinden via deze link. http://thijs-sansen.com/home/Kaart